Moet u ook vaak een nieuw wachtwoord verzinnen? Het is makkelijk om variaties van het oude wachtwoord te maken, maar heel veilig is dit helaas niet. Wij weten hoe vervelend het is om telkens weer nieuwe wachtwoorden te verzinnen en vooral om deze te onthouden voor al uw accounts en websites. Daarom hebben wij een aantal tips voor u, waarmee u makkelijker een veilig wachtwoord maakt.
Wilt u uw online veiligheid verbeteren? De algemene regel bij inloggegevens is hoe meer karakters, hoe veiliger uw wachtwoord. Langere wachtwoorden zijn namelijk moeilijker te hacken. Hierdoor blijven uw persoonlijke gegevens, bestanden en accounts veilig. Wij raden aan om voor inloggegevens te gaan met minstens 10 karakters te maken. Vindt u het moeilijk om een lang wachtwoord te onthouden? Maak dan een wachtwoordzin. Deze zijn makkelijker te onthouden. De wachtwoordzin moet minstens vier woorden bevatten en mag geen spreekwoord zijn.
Met een opeenvolging van letters of cijfers wordt u een makkelijke prooi voor hackers. Dit soort inloggegevens zijn namelijk makkelijk te hacken. Het is daarom verstandig om combinaties zoals “123456” of “qwerty” niet te gebruiken in uw wachtwoord. Maak een wachtwoord met een willekeurige reeks van hoofdletters, speciale tekens, kleine letters en cijfers. Zulke inloggegevens zijn onvoorspelbaar en moeilijker te hacken. Zo kunt u gemakkelijk uw persoonlijke gegevens en bestanden veilig stellen.
Gebruikt u persoonlijke gegevens zoals de naam van uw kind? Dit is inderdaad makkelijk te onthouden, en dus ook makkelijker te hacken. Wij raden daarom aan om geen persoonlijke gegevens te gebruiken in uw wachtwoord. Twijfelt u of uw nieuwe wachtwoord sterk genoeg is? Check met de tool van Security.org hoe sterk uw inloggegevens zijn en hoe makkelijk deze te hacken zijn. Wilt u een makkelijk wachtwoord toch veilig maken? Schrijf het woord dan op zoals u deze uitspreekt of schrijf deze expres met de verkeerde spelling. Zo kunt u bijvoorbeeld cappuccino als “kapoetsjieno” schrijven. Dit soort inloggegevens zijn makkelijker te onthouden en moelijker te hacken.
Schrijft u uw wachtwoorden op een briefje? Of slaat u deze op in een Word bestand op de computer? U kunt een briefje gemakkelijk verliezen, dan bent u alle wachtwoorden kwijt. Wordt uw computer gehackt, dan hebben de hackers meteen al uw inloggegevens. Er zijn verschillende programma’s waarmee u uw inloggegevens gemakkelijk kunt onthouden. Met een wachtwoordmanager kunt u gemakkelijk uw inloggegevens veilig opslaan. Zo hoeft u niet meer al uw wachtwoorden te onthouden terwijl al je gegevens toch gemakkelijk centraal staan.
Naast een sterk wachtwoord adviseren we om u uw account extra beveiligen met multifactorauthenticatie (MFA). Met MFA stelt u extra inlogmethodes in die u naast het wachtwoord moet invoeren, bijvoorbeeld een code via SMS. Er zijn uiteenlopende verificatiemethodes te gebruiken. Zonder deze verificatie is het niet mogelijk om toegang te krijgen tot uw account en gegevens. Door MFA te gebruiken hebben hackers niet automatisch toegang tot uw account, wanneer ze uw wachtwoorden hebben gekraakt. Uw account is door MFA dus eenvoudig extra beveiligd.
Het is dus van belang om een sterk wachtwoord te maken en uw account te beveiligen met MFA om uw persoonlijke gegevens veilig te houden. Wilt u hulp bij het aanmaken van veilige inloggegevens? Of uw account extra beveiligen met MFA? Of gebruik maken van de vele manieren om uw gegevens en bestanden te beveiligen, zoals beveiligingssoftware? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.